TotaalBalans

TotaalBalans Carla Huisken

Praktijk voor natuurgeneeskunde

Carla Huisken • Emmakade 59 NZ • 8921 AG Leeuwarden • aangesloten bij VBAG en RBCZ


TotaalBalans: Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde
Het langdurig tekort komen aan voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en aminozuren, kunnen problemen veroorzaken in onze stofwisseling. Meestal weten we niet dat we bepaalde voedingsstoffen tekort komen en dat gezondheidsklachten waar we mee kampen hier het gevolg van zijn. Orthomoleculaire geneeskunde baseert zich op de biochemie van de mens voor zover bekend in de wetenschappelijke literatuur. Welke voedingsstoffen zijn essentieel voor welke lichaamsprocessen? Welke voedingsstoffen hebben elkaar nodig opdat cellen optimaal kunnen functioneren? Om de gezondheid te verbeteren kan er advies gegeven worden op het gebied van voeding en voedingssupplementen zoals vitaminen, mineralen en kruiden om tekorten aan te vullen. Het doel hiervan is afvalstoffen beter af te voeren (ontgiften), organen of weefsels beter te voeden en/of stressbestendigheid te verbeteren.

PNEI
Orthomoleculaire geneeskunde volgens PNEI legt verband tussen de Psyche, Neuro-, Endocrien- (hormoon) en Immuunsysteem. Simpel gezegd stuurt het brein alle lichaamsprocessen aan, zowel het psychisch functioneren, gedrag, en het hormoonsysteem als het immuunsysteem. Het brein staat aan de top van een piramide: als iemand langdurig aan veel stress wordt blootgesteld dan verzwakt vaak eerst het immuunsysteem, daarna het hormoonsysteem. Het brein zorgt dat het het langst beschikt over de noodzakelijke voedingsstoffen. Als er tekorten zijn aan voedingsstoffen in het brein, is er een patroon te herkennen van uitputting van het immuun- en/of hormoonsysteem en een bijpassend gedragspatroon.

Mijn brein is fijn
Door middel van een vragenlijst, de neurotransmitterprofielbepaling van Braverman, krijgen we inzicht in het functioneren van enkele belangrijke neurotransmitters in het brein. Dit zijn overdrachtstoffen die signalen doorgeven. Als deze boodschapperstoffen te weinig aanwezig zijn, kan het brein het lichaam minder goed aansturen. Daardoor kan bijvoorbeeld het denken minder vlot verlopen, het geheugen achteruit gaan of de motoriek en coördinatie stroever verlopen. Geen enkele methode of bloedbepaling kan de neurobiologie volledig in beeld brengen, maar deze vragenlijst geeft een zeer goede indruk. De meeste mensen herkennen zich in het beeld dat de uitslag van de test weergeeft. Het profiel geeft inzicht in patronen en kenmerken van gedrag, gevoelens en gedachten. Het is door te trekken naar een patroon van disbalansen in zowel het hormoonsysteem en als het immuunsysteem.

Dopamine en het stresshormoon adrenaline maken gebruik van enkele dezelfde bouwstoffen. Als iemand veel stress heeft en daardoor veel adrenaline aanmaakt, dan kan de hoeveelheid dopamine teruglopen. Dit kan doorwerken op het schildklierhormoon omdat ook deze gebruik maakt van hetzelfde aminozuur. In zo'n geval is het belangrijk om de aanvoer van deze bouwstoffen te verhogen zodat alle verminderde functies kunnen herstellen.

De neurotransmitterprofielbepaling is een vragenlijst die bestaat uit twee delen. Het eerste deel geeft de mogelijkheden van de mens weer: welke stoffen zijn in aanleg veel of weinig aanwezig. Het tweede deel geeft inzicht in tekorten of uitputting van de neurotransmitters. Met name stress heeft uitputting van de neurotransmitters tot gevolg. Bij het maken van een afspraak voor het eerste consult wordt u gevraagd een vragenlijst over het neurotransmitterprofiel in te vullen. Het invullen kunt u thuis doen en duurt ongeveer 30-45 minuten. De bespreking hiervan vindt tijdens het eerste consult plaats.

Aan een Braverman Neurotransmitterprofielbepaling zijn geen extra kosten verbonden naast het consulttarief. De vragenlijst kan ingevuld worden door personen vanaf 16 jaar. U krijgt een advies met welke supplementen en/of voeding u uw profiel, en uw klachten, kunt verbeteren.


De belangrijkste neurotransmitters

Dopamine is de neurotransmitter die er voor zorgt dat we plezier en beloning ervaren. Het bewerkstelligt dat we kunnen denken, zorgt voor concentratie, geheugen, gezonde assertiviteit en dat we beslissingen kunnen nemen. Het maakt dat we kunnen genieten van seks. Alcohol, nicotine, suiker en drugs verstoren de dopaminebalans. Goede voedingsmiddelen om de balans te herstellen zijn vis, eieren, vlees, melkproducten, noten, zaden, peulvruchten, avocado en haver.

Acetylcholine geeft het brein zijn snelheid en reactievermogen, het helpt het geheugen en de concentratie. Het maakt dat we creatief zijn. Voedingsmiddelen die bijdragen aan een goede acetylcholinespiegel zijn lecithine, sojabonen, volle graanproducten en eieren.

GABA (Gamma-amino-boterzuur) is een rustgevende neurotransmitter die zorgt voor ritme en stressbestendigheid. Het dempt angstgevoelens en perfectionisme. Goede voedingsmiddelen om de aanmaak van GABA te stimuleren zijn groene groenten, broccoli, avocado, haver, eieren, bananen, noten en zaden.

Serotonine brengt rust en zorgt voor tevredenheid en een goed slaapritme. Het houdt de stemming op peil, zorgt voor een goede darmwerking en verlaagt de pijngrens. Goede voedingsmiddelen zijn bruine rijst, avocado, banaan, haver, zuivel.




top | home | copyright © 2008-2023 carlahuisken.nl